image title
image title
image title

Nieuwe cursus: Online Bieden

10 maart 2020

image

In een krappe woningmarkt vinden veel huizen hun weg naar de koper via gesloten biedingen of inschrijving. Deze aanpak heeft echter nadelen. Het proces is niet transparant en het voelt voor veel kopers als een blackbox. “Online Bieden maakt hier een einde aan en dat past helemaal bij deze tijd”, aldus Edzard Bijvoet, directeur Online Bieden & speciale projecten bij NVM Holding.

Het initiatief voor Online Bieden, ontstond in Amsterdam en Groningen, maar is inmiddels landelijk uitgerold, geeft Bijvoet aan. “Er was behoefte aan een open en duidelijk alternatief voor de biedingen met gesloten enveloppen. Deze traditionele aanpak was voor veel betrokkenen een frustrerend proces. Mensen deden een bod, maar wisten niet wat de anderen boden. Als je niet won, wist je niet of je bod net te laag was. En als je het huis wel kreeg, was onbekend of je niet veel te hoog zat. Er was overduidelijk behoefte aan meer transparantie en openheid in het proces.”

Altijd en overal bieden

Inmiddels heeft de NVM Holding het stokje overgenomen en NVM Online Bieden gelanceerd. Deze online tool maakt het biedproces veel transparanter. Bijvoet: “Een koper kan via het systeem op elk moment en op elke plek mee bieden. Als geïnteresseerde zie je precies wat een ander geboden heeft. Je kunt dus op elk moment in het proces weer nieuwe beslissingen nemen. Die aanpak sluit goed aan bij de huidige digitale wereld.” 

De beste deal

Online Bieden is overigens niet hetzelfde als online veilen. Er gelden andere spelregels. “De bieder is niet verplicht af te nemen. Daarnaast bepaalt de verkoper uiteindelijk wie hij het huis gunt. Dat hoeft niet altijd bij het hoogste bod te zijn. Ontbindende voorwaarden, zoals financiering, bouwkundig onderzoek of transportdatum hebben ook invloed op het besluit. Deze voorwaarden bepalen kopers bij Online Bieden zelf. Een hoger bod met een hoog voorbehoud op financiering is bijvoorbeeld minder aantrekkelijk dan een lager bod zonder voorbehoud. Op die manier kan de koper de beste deal bepalen.”

Meer weten? 

Om goed beslagen ten ijs te komen, volg je de cursus Online Bieden. Tijdens deze cursus krijg je alle ins en outs te zien. Je neemt de ene keer de rol van consument aan en de andere keer de rol van makelaar/ taxateur. Op deze manier ervaar je zelf hoe het is om in volledig transparantie te bieden op het huis van je dromen! 

Bron: NVM.nl 

image title

De Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt de laatste tijd steeds vaker klachten van consumenten die vinden dat makelaars voorafgaand aan de eerste bezichtiging teveel informatie opvragen. Ook zijn er klachten over het omgaan met en bewaren van persoonsgegevens en andere data.

Weet jij wat er wel en niet mag binnen de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Wanneer je welke gegevens mag opvragen en of je die gegevens dan mag bewaren? En zo ja, hoe lang?

In de online cursus ‘AVG in vijf kwartier’ krijg je van mr. Bas van Overeem van advocatenkantoor Corten De Geer je in vijf kwartier het antwoord op deze vragen en meer. Na afloop weet je alles wat je als (medewerker van een) makelaar of taxateur moet weten over de AVG.