image title
image title
image title

Let op: berekening marktwaarde in verhuurde staat herontwikkeld

11 oktober 2019

image

De afgelopen periode is door de brancheorganisaties, opleidings- en validatie-instituten gewerkt aan een nieuw model voor de onderbouwing van een waardering van een verhuurde woning. De cursus 'taxeren financiering woning in verhuurde staat' brengt u hiervan volledig op de hoogte. 

Steeds meer geldverstrekkers bieden een ‘buy-to-let’ product aan waarmee woningen in een verhuurde staat gefinancierd worden. Hiermee is er ook een toenemende behoefte aan taxatierapporten met een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’. Het kan daarbij gaan om zowel het waarderen van woningen die reeds verhuurd zijn als woningen die na de transactie verhuurd gaan worden. Geldverstrekkers zien graag een extra onderbouwing in taxatierapporten waarin sprake is van een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’.

Herontwikkeling berekening

Veel taxateurs zijn op dit terrein wel deskundig, maar taxeren dergelijke woningen niet dagelijks. Deze taxateurs passen veelal nog geen eigen werkwijze en rekensystematiek toe. Daarom heeft een aantal betrokken marktpartijen voorbeeldproducten voor u (her)ontwikkeld:

De berekening van de marktwaarde in verhuurde staat
De toelichting hierop
De Q&A over de berekening van de marktwaarde in verhuurde staat
Een aanpassing in ons opleidingsprogramma

Deze voorbeeldproducten kunt u gebruiken als ondersteuning bij het bepalen van de marktwaarde (als de woning reeds is verhuurd) of van de marktwaarde met bijzonder uitgangspunt dat de woning is verhuurd (als vaststaat dat deze verhuurd gaat worden). Let op: Deze producten zijn bedoeld voor de waardering van een enkele verhuurde woning (al dan niet in particulier bezit) en zijn niet bedoeld voor het waarderen van beleggingsportefeuilles.

Q&A
In de Q&A zijn de meest gestelde vragen en antwoorden opgenomen. Staat uw vraag er niet bij, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw brancheorganisatie of met één van de validatie-instituten. In de komende periode zal de Q&A verder worden uitgebreid en worden gepubliceerd op de (leden)sites van de aangesloten organisaties. Bij elke taxatie blijft het uitgangspunt dat u als taxateur alleen dat taxeert waarvoor u zichzelf deskundig en capabel acht. De producten zijn ontwikkeld om u te helpen bij uw onderbouwing. Het gebruik is niet verplicht. Indien u gebruik maakt van eigen producten is dat natuurlijk ook goed. Als uw onderbouwing maar klopt.

Blijf op de hoogte
De Academie voor Vastgoed, heeft een cursus beschikbaar die specifiek gericht is op de taxateur die woningen in verhuurde staat waardeert. Alles wat u moet weten om een taxatierapport voor de financiering van een woning in verhuurde staat op te stellen en te laten valideren leert u in de cursus ‘Taxeren financiering woning in verhuurde staat’. Deze cursus is door de Academie voor Vastgoed in samenwerking met hypotheekverstrekker Woonfonds ontwikkeld. U wordt bijgepraat over het meest actuele en breed geaccepteerde voorbeeldproduct.

Meld u vandaag nog aan
De cursus taxeren financiering woning in verhuurde staat  wordt dit jaar nog 4 keer gegeven op verschillende locaties in het land:
28 oktober in Rotterdam
4 november in Nieuwegein
3 december in Amsterdam
10 december in Eindhoven

Inschrijven voor deze cursus? Klik hier

Downloads
Download hier de Q&A
Download hier de berekening van marktwaarde (in verhuurde staat)

Coronavirus – Alle fysieke cursussen geannuleerd t/m 1 september!image title

Maar, we gaan virtueel verder! 

Al onze vakopleidingen starten virtueel. Het is ook mogelijk de verplichte dag VastgoedCert virtueel te volgen. Klik hier voor meer informatie.

Voor NRVT is het momenteel mogelijk cursussen voor de kamers BV en LV te volgen.

Voor de opleiding NRVT Wonen kan je je aanmelden voor de wachtrij. 

We hopen op je begrip. Voor vragen zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 030 608 51 60.

Meer informatie over het Corona virus vind je op de site van het RIVM.